Звездата на Левски Габриел Обертан даде екслузивно интервю за БЛИЦ СПОРТ

...
Звездата на Левски Габриел Обертан даде екслузивно интервю за БЛИЦ СПОРТ
Коментари Харесай

Обертан ексклузивно пред БЛИЦ TV за любимата жена, домашния любимец, детството си и знае ли кой е Георги Аспарухов!

Звездата на Левски Габриел Обертан даде екслузивно изявление за БЛИЦ СПОРТ пред репортера ни Юри Славчев, в което приказва за приятелката си, за живота в София, за детството си, както и за обстановката в родното състезание. Французинът дойде на " Герена " в четвъртък преди обед за следващата подготовка и отдели близо половин час за читателите ни. 

- Габриел, привикна ли към този момент с живота в София?
- Да. Доста елементарно е. Хората в България приказват британски, съотборниците ми също. Така че всичко към този момент е отлично.

- Виждам, че пристигаш с автомобил. Явно и шофирането в България не те затруднява…
- Не. Играл съм в Русия и там натрупах стабилен опит в шофирането. След Русия мисля, че мога да карам на всички места. Няма проблеми тук.

- Все още ли живееш в хотел или към този момент си се открил в жилище?
- Намерих апартамент в центъра. Моята другарка е с мен и към този момент имаме естествен метод на живот. Това ми оказва помощ да съм освободен и да мисля напълно за футбол.

- А приятелката ти по какъв начин се усеща тук? Харесва ли ѝ София?
- Тя в действителност сподели, че това е най-хубавия град, в който сме живели досега. Но сподели това, когато беше слънчево и към 30 градуса. Може да си промени мнението с идването на дъжда. Тя в действителност харесва София. Оживен град с доста хора. Има доста заведения и магазини на всички места.

- Виждал съм ви дружно. Приятелката ти наподобява като човек, който се занимава със спорт. Така ли е?
- Тя е американка. Казва се Ейша и се занимаваше с лека атлетика. Беше състезателка в беговите дисциплини. Опитва се да остане оптимално във форма, което е доста добре и за мен. Ходим дружно на фитнес.

- Тук сте и с домашния си любим. Как се споделя кучето?
- Кучето ми се споделя Чарли. Следва ме на всички места. Беше с мен в Русия, в Англия. Той също харесва София. Има доста места за кучета, доста паркове в София. Това е хубаво.



- Много хора считат, че си най-голямата звезда, която е дошла в българското състезание. Спират ли те по улиците за диалог или за фотоси?
- Да. Има доста почитатели на Левски в София. Те ми демонстрират доста обич всякога, когато сме на ресторант или на разходка. Идват при мен за фотография или просто да ме окуражат. Много са положителни и учтиви. Страхотно е. Сега се представяме добре и получаваме страхотна поддръжка от последователите. Където и да отида, слушам: „ Само Левски! “.

- Харесва ли ти българската кухня? Опита ли някои от обичайните ни ястия?
- Изпълнителният шеф Красимир Иванов ме заведе на обичаен български ресторант. Беше доста вкусно. Тежка храна и бях като преситен. Но беше доста вкусно.

- Научи ли към този момент нещо на български?
- Ходя на уроци. Но когато проговоря за пръв път на български, желая да мога да споделям цели фрази и да се изричам, а не просто да кажа някакви обособени думи.

- Какво беше детството ти? Какъв град е Пантин, където си роден?
- Води се част от Париж, само че е отвън Париж. Малък град. Родителите ми работеха, аз ходех на учебно заведение. Имам по-малък брат. Прекарвах времето си в игра на футбол. Майка ми обаче държеше да се изучавам, по тази причина всяка свободна минута отвън часовете беше отдадена на футбола. Като всяко обикновено дете, което обича футбола.

- Кога осъзна, че футболът може да бъде твоя специалност и можеш да се изхранваш с него?
- Може би когато бяха 12-13 годишен. Играех за моя клуб в разнообразни шампионати и хора от ПСЖ пристигнаха, с цел да приказват с родителите ми. Казаха, че имам качества и мога да се причисля към клуба. Бях дребен, само че осъзнавах, че щом тим като ПСЖ ме желае, значи има капацитет в мен. Винаги съм желал да бъда футболист, само че тогава в действителност осъзнах, че имам късмет.



- Кой беше твоя футболен кумир в детството ти?
- Израстнах, гледайки Ривалдо. Трима са моите идоли – Ривалдо, Кака и Тиери Анри.

- Бил си част от всички младежки и юношески гарнитури на Франция. Имал ли си среща с някой народен тим на България? Или може би някой наш клуб?
- Не мисля, че в миналото съм се изправял против народен тим на България или някой клуб от тук. За пръв път се сблъсах с футбола ви, когато дойдох тук.

- Знаеш ли кой е Емил Костадинов и какво направи през 1993 година?
- Да. Не помня, тъй като съм бил дребен, само че всички във Франция знаят кой е и това, което се е случило през 1993 година. Освен този мач обаче не знам нищо друго.

- Да поговорим малко за Левски. Как се чувстваш в клуба? Свикна ли?
- Да, привикнах. Представяме се добре. Очакваме да спечелим още доста мачове. Ние сме нов тим, знаете. Реално сме на 6-7 седмици. Нов треньор, нови способи, нови играчи. Засега всичко върви чудесно. Гледаме напред към мачовете с ЦСКА и Лудогорец и се надяваме да вземем колкото може повече точки против тях.

- Левски сега има много интернационална група футболисти. Треньорът е италианец. Лесна ли е връзката посред ви?
- Имаме преводачи. За мен е елементарно, тъй като разбирам италиански. За останалите има преводачи, само че на терена всички приказваме един език - футболния. Там знаем какво да вършим. Да, има елементи, върху които треньорът желае да работим, само че през множеството време се разбираме елементарно.

- Познаваш отпреди Серджиу Буш и Жорди Гомес. Румънецът даже е горделив, че има победа над теб с Шефийлд Уензди, когато ти си част от Нюкасъл. Познаваш ли други футболисти в България? Може би от другите отбори…
- Стилиян Петров от времето в Астън Вила. Разбира се, Димитър Бербатов. Даже с Бербатов се видяхме няколко пъти в София. Това са футболистите, които познавам и с които съм играл.

- Ти бързо се трансформира в любим на почитателите и те имат огромни упования към теб. Можеш ли да им обещаеш нещо?
- Не желая да давам обещание нищо, с цел да не ги отчайвам. Тяхната поддръжка е страхотна. Срещу Лудогорец стадионът бе цялостен, а това беше огромен тласък за нас, дадоха ни спомагателни сили. Мога да си пожелая да ни поддържат все толкоз мощно, а ние ще дадем шоуто, за което са пристигнали, и ще се дадем всичко от себе си, с цел да сме първенци в края на сезона.
- Знаеш ли кой е Георги Аспарухов, на който е кръстен стадионът? Знаеш ли нещо от историята на клуба?
- Ще бъда почтен - не. Все още никой не ми е разказал.



- Гледаш ли, когато имаш опция, мачовете на съперниците в шампионата?
- В съблекалнята има тв приемник, на който непрекъснато се излъчва футбол. Има доста български мачове. Не обичам да виждам доста футбол у дома, защото желая да извозвам време с приятелката ми и да обръщам внимание на нея. Искам на момента да се откъсна от футбола, да се изключа от играта най-малко замалко. Да си умря от умората и напрежението от мачовете и тренировките. Затова просто изключвам и правя напълно други неща. Гледах въпреки всичко някои мачове на Лудогорец и ЦСКА, които са нашите съществени противници.

- Отстрани наподобява като че ли ти е елементарно в нашия футбол. Правиш нещата с лекост и с усмивка. Така ли е?
- Не е толкоз елементарно. Може би се дължи на опита, който имам. Играл съм на високо равнище, в положителни тимове и против положителни противници. Играл съм в евротурнирите. Сега употребявам този опит. Атакувам отбраната на противника по същия метод, по който го върших във Франция, Англия, Русия. Когато давам 100% от себе си, наподобява е елементарно, само че аз просто желая и се стремя да нападам противниковата врата.

- Кои са най-близките ти другари в Левски?
- Говоря си доста с Жорди Гомес, с който се познаваме от Англия. Приятелките ни също се познават и са близки. Заедно опознават София. Излизаме дружно от време на време. Жуниор Мапуку също ми е другар.

- Той ли е шегаджията в съблекалнята?
- Мапуку е един от най-забавните в клуба. Той е положително момче, радостен е. Все отново е Черната мощ, а ние оценяваме това.

- Какво още е нужно на Левски, с цел да стане първенец?
- Не би трябвало да си разрешаваме да губим точки. Трябва да създадем добра серия от победи. Мачове като този против Берое (0:0) би трябвало да ги печелим. Играхме добре, само че стигнахме единствено до еднакъв. Предпочитам грозна победа, в сравнение с красива игра, която обаче ни стига единствено за една точка. Трябва да вършим по-малко неточности и да не губим точки. Ако изставаме на 5-6 точки от Лудогорец и ЦСКА преди разделянето на шампионата, ще бъде добре. Ще имаме директни дуели с тях, по тази причина не трябва до тогава да изоставаме.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

 
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР